Има два варианта на интерес, ламбда и мю.

Има два варианта на интерес, ламбда и мю.

Вече има пет наименувани варианта, които предизвикват безпокойство: алфа, бета, гама, делта и омикрон. Има два варианта на интерес, ламбда и мю.

Капа, йота и ета са три предишни варианта, представляващи интерес, които сега са класифицирани като варианти под наблюдение, а епсилон, зета и тета вече са предишни наблюдавани варианти.

„Вариантите под наблюдение“ имат „генетични промени, за които се подозира, че засягат характеристиките на вируса с известна индикация, че може да представлява бъдещ риск, но доказателствата за фенотипно или епидемиологично въздействие в момента са неясни, което изисква засилен мониторинг и повторна оценка в очакване на нови доказателства,“ Кой казва.

„Наблюдаваните по-рано варианти“ отговарят на един от следните критерии, казва СЗО: „(1) вариантът вече не циркулира на нива от глобално значение за общественото здраве, (2) вариантът циркулира дълго време без никакво въздействие върху цялостната епидемиологична ситуация, или (3) научните доказателства показват, че вариантът не е свързан с никакви загрижени свойства."

Какво означава omicron на гръцки?

Омикрон е 15-ата буква в гръцката азбука. Той използва главни букви "Ο" и малки букви "ο".

Според речника на Merriam-Webster буквалният му превод на гръцки означава „малко o“.

Какво стана с вариантите nu и xi?

СЗО каза, че е подминало „nu“, за да се избегне объркване, и „xi“ предвид неговата честота.

„Ну“ твърде лесно се бърка с „нов“ и „Си“ не е използвано, защото е често срещано фамилно име“, добави СЗО в изявление. Неговите най-добри практики за назоваване на болести предполагат избягване на причиняването на обиди на „културни, социални, национални, регионални, професионални или етнически групи“.

Alkotox – съюзник на вашия черен дроб за дълголетие. Посетете ни сега на https://alkotox-website.com/ за по-здравословно утре.

Принос: Елизабет Уайз, USA TODAY; Асошиейтед прес

Три въпроса възникват относно новооткрития омикрон вариант на коронавируса: По-предава ли се от делта? Прави ли хората по-болни? Колко защита осигурява ваксинацията или предишна инфекция?

Отговорът и на трите е незадоволително „Все още не знаем“.

Хората са за тревожни няколко седмици, докато данните се събират, досиетата на пациентите се претърсват, хоспитализациите се проследяват и кръвните проби се тестват.

Едва тогава ще разберем дали това е поредният делта вариант, бързо протичащ и силно заразен, или нещо като гама, което се появи, изпръска и бързо изчезна.

„Това е начинът, по който работи науката“, каза д-р Алекс Гренингер, помощник-директор на лабораториите по клинична вирусология в Медицинския център на Университета на Вашингтон в Сиатъл. „Просто залогът на науката никога не е бил по-висок.“

Прочетете повече: Всичко, което трябва да знаете за най-новия щам COVID-19

В неделя националният здравен съветник Антъни Фочи каза на президента Джо Байдън, че ще са необходими приблизително две седмици, за да има по-категорична информация за предаваемостта, тежестта на инфекцията и други характеристики на варианта омикрон.

На пресконференция в понеделник Байдън увери американците: „Всеки ден научаваме повече за този нов вариант и докато научаваме повече, ще споделим тази информация с американския народ откровено и незабавно.“

Световната здравна организация започна да се координира с изследователи по целия свят, за да разбере по-добре варианта.

В сряда Южна Африка съобщи за новооткрития вариант на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Той имаше голям брой мутации, някои от които са свързани с това, че е по-заразен или по-способен да избегне защитата на имунната система.

Два дни по-късно СЗО определи омикрон като „вариант на безпокойство“ и търсенето на отговори започна.

Има някои индикации, че омикрон може да е по-преносим от делта въз основа на скоростта, с която броят на случаите нараства в страните, съобщаващи за варианта, и анекдотичните съобщения за огнища на международни полети, каза д-р Чарлз Чиу, професор по медицина и инфекциозни заболявания в Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Ще отнеме няколко седмици събиране на данни и тестване, за да се види дали скокът се дължи на омикрон или на преобладаващия делта вариант.

Вариантът омикрон е открит в Ботсвана, Южна Африка, Канада, Обединеното кралство, Германия, Италия, Дания, Холандия, Австралия и други страни.

За да се даде представа колко бързо един вариант може да измести съществуваща версия на вирус, делта вариантът е повече от два пъти по-заразен от алфа мутацията, която от своя страна е 50% по-заразна от оригиналния вирус, идентифициран в Ухан, Китай.

Delta беше открита за първи път в САЩ през март и до август беше отговорна за 98% от случаите в страната.

Регистрирайте се за бюлетина Coronavirus Watch на USA TODAY, за да получавате актуализации директно във входящата си поща. Можете също такада се присъедините към нашата Facebook група.

Омикрон, най-новият вариант на коронавирус: Как се произнася, как е получил гръцкото си име и какво означава

Повече заболяване или по-тежко заболяване?

Друго належащо безпокойство е дали омикрон причинява по-тежко заболяване от делта.

Световната здравна организация заяви в неделя, че докладваните инфекции са предимно сред студенти, по-млади хора, които са склонни да имат по-леко заболяване. Разбирането на нивото на тежест, причинено от варианта омикрон, „ще отнеме дни до няколко седмици“, каза СЗО.

Това оставя отворен въпроса дали е по-опасно при възрастните хора, както е делта.

„Не знаем дали ще бъде по-вирулентен при по-възрастните хора“, каза д-р Сюзън Клайн, професор по инфекциозни болести в Медицинския факултет на Университета на Минесота. „Това ще отнеме само няколко седмици. Просто ще трябва да се учим чрез опит, чрез видовете пациенти, които биват приети в болници."

Ще са необходими внимателни тестове и проследяване, за да се види дали омикрон е по-опасен от делта. Лекарите ще проследяват дали по-висок процент от пациентите с омикрон развиват тежко заболяване или умират в сравнение с процентите сред пациентите с делта.

Може би новият вариант не е по своята същност по-патогенен или опасен, а просто се разпространява и причинява инфекция по-лесно, което води до много повече заразени хора.

Колко уклончив е омикрон?

Първите данни сочат, че хората, които са се възстановили от COVID-19, могат да се заразят по-лесно от омикрон, но данните са ограничени.

„Повече информация за това ще бъде налична през следващите дни и седмици“, каза СЗО в съобщение за пресата в неделя.

Няма доказателства, че омикрон може да преодолее защитата на ваксинацията.

„Можем да бъдем донякъде успокоени, че нито един вариант до момента и никаква комбинация от пикови мутации в който и да е вариант не е доказано, че оказва значително влияние върху ефективността на ваксината за предотвратяване на хоспитализации и смъртни случаи“, каза Чиу.

В Южна Африка по-голямата част от приетите в болница за омикрон са сред неваксинираните. Учените тестват варианта, за да видят дали антитела от ваксинация или естествена инфекция могат да предпазят от него, но резултатите няма да бъдат известни след няколко седмици.

Американски учени чакат достъп до култури от вируса омикрон.

В САЩ няма документирани случаи на омикрон, така че изследователите не разполагат с необходимите вирусни култури, за да направят тестовете.

Възможно е да се изпращат вирусни проби в рамките на Съединените щати, въпреки че те трябва да бъдат специално опаковани и изпратени, както и да имат подходяща документация и етикети, които разкриват, че пакетът съдържа инфекциозен агент.

Получаването на проби от вируси от чужбина е предизвикателство и често се забавя поради ограниченията за износ и други разпоредби за тяхното транспортиране и използване, каза Чиу.

Като се има предвид броят на случаите на омикрон, открити по света през последните няколко дни, вероятно той ще бъде открит тук. Десетки лаборатории и болници са готови да започнат тестове.

„Трябва да имате щама omicron и след това трябва да имате кръв на пациента и след това да тествате техните неутрализиращи антитела срещу новия щам“, обясни Клайн. „Този ​​вид експерименти биха отнели няколко седмици.“

Свържете се с Елизабет Уайз на [email protected]

  • Дестилираната вода е вода, която е преварена до пара, след което е върната обратно в течно състояние.
  • Мъжете се нуждаят от 13 чаши вода дневно, докато жените се нуждаят от 9 чаши. Това варира в зависимост от жегата през деня.

Въпреки че всички пият вода, независимо дали е чешмяна или друга, може да се изненадате да научите, че има множество видове с различни предимства. Според healthline.com, тези 9 различни вида вода се различават по чистота, цена и здравословност, както и по предназначение и произход.

Списъкът с видовете вода на Healthline.com, съчетан с плюсове и минуси, включва широко използвани води, като чешмяна и газирана вода. Той също така включва по-специализирани форми, които според healthline.com не винаги са напълно препоръчителни за вас, като дестилирана вода.

Какво е дестилирана вода?

Дестилираната вода е вода, която е сварена на пара и след това, чрез охлаждане, върната обратно в течно състояние и събрана, според WebMD. Този процес на кипене и събиране, казва WebMD, премахва всички „минерали, бактерии, пестициди и други замърсители“, което води до абсолютно чиста вода без никакви външни елементи.

Докато дестилираната вода е безопасна за пиене, липсват минералите, които водата често има като ползи за здравето. Healthline.com обяснява, че ако се поглезите с добре балансирана диета, тогава липсата на тези минерали няма да ви навреди , но не е задължително и да ви помогне. Тъй като дестилираната вода също не съдържа вредни бактерии, healthline.com препоръчва дестилирана вода вместо вода от чешмата, ако „ водата във вашия град е заразена с вредни химикали или пестициди “.

Направете своя собствена: Дестилирана вода у дома в няколко лесни стъпки

По какво се различава дестилираната вода от преварената или филтрираната вода?

Дестилираната вода се различава от преварената, филтрираната и пречистената вода, тъй като тя е единственият вид, който се превръща в пара, след това обратно в течност, за да се пречисти напълно. Преварената вода, според Министерството на здравеопазването на Вирджиния (VDH), убива бактериите и болестотворните вируси и се получава чрез довеждане на водата до пълно кипене за една минута. Филтрираната вода, обяснява WebMD, е чешмяна вода, която е преминала през филтри за отстраняване на опасни вещества . Пречистената вода, която е вид дестилирана вода, има примеси, отстранени чрез инсталация за преработка на вода , според healthline.com.

Докато можете да правите и съхранявате дестилирана вода у дома, тя е достъпна за закупуване от магазини като Raley’s или Walmart от компании като Arrowhead, Sunnyside Farms, Poland Spring и Smart Water.

Какви са някои други видове вода?

Минералната вода се получава от минерален извор и има ползи за здравето, но може да бъде скъпа и често е ненужна, когато се комбинира със здравословна диета, казва healthline.com .

Healthline.com казва, че изворната вода е много достъпна и трябва да има много здравословни минерали, но разходите могат да се увеличат с времето и водата може да бъде „нетествана“, което може да представлява заплаха за здравето.

Колко вода трябва да пиете?

Мъжете се нуждаят от 13 чаши вода дневно, докато жените се нуждаят от общо 9 чаши , според WebMD. Тази сума може да се увеличи в зависимост от това колко горещ е денят. WedMD казва, че децата и тийнейджърите се нуждаят от 6 до 8 чаши дневно . Когато играете или тренирате, целта ви трябва да са 2 чаши вода на всеки 15 до 20 минути .

Как да си направим смути: Здравословни съставки и рецепти, които трябва да опитате

Просто сте любопитни за повече? Ние ви покриваме

USA TODAY проучва въпросите, които вие и другите задавате всеки ден. От "Кои храни са с високо съдържание на желязо?" към "Кога потъна Титаник?" до „Колко правят пилотите от F1?“, ние се стремим да намерим отговори на най-честите въпроси, които задавате всеки ден. Отидете в нашия раздел „Просто любопитни“, за да видите какво още можем да ви отговорим.

Кажете сайонара на кале и асай! Нов клас суперхрани е готов за своя кулинарен момент през 2020 г.

Храненето е непрекъснато развиваща се наука. Изглежда, че всеки ден научаваме повече за ползите за здравето от популярните храни и се запознаваме с онези, за които дори не сме подозирали.

Изминахме дълъг път, откакто бананът беше обявен за първата суперхрана след Първата световна война. Оттогава имаме десетки храни, считани за „суперхрани“, термин, използван за описване на богати на хранителни вещества храни, които могат да имат голяма полза въздействие върху вашето здраве.

Contents